Dagboek van de Duin Bij.

Hier zullen we ons dagboek bijhouden wat we ervaren met onze bijen.


Honeyflow Australische uitvinding
Honeyflow Australische uitvinding

2015-04-30 Nieuw ontdekking: Honeyflow

Vandaag een schitterende uitvinding gezien: De Honeyflow. Kunststof honingramen die er niet meer uit hoeven om je honing te oogsten. Door ze simpel een slag te draaien, breken de cellen en stroomt de honing er direct uit! Direct eetbaar.

Bijen blij en imker blij. We wilden direct bestellen, echter ze zijn pas in februari 2016 leverbaar. Dus even geduld dan maar.

http://www.honeyflow.com/


2015-05-02 Unboxing Omlet Beehaus

Vandaag onze omlet bijenhuis uitgepakt en gefilmd. Dat laatste ging niet helemaal goed.

Maar wat een mooie bijenkast zeg. Veel nadelen over kunststof gehoord maar dat zijn mensen die deze bijekast nog niet gezien hebben.


Binnenkort de linkjes naar onze filmpjes.

Ondertussen kan je kijken op de website van omlet:

https://www.omlet.nl/

2015-05-21 Bijen zwerm vangen.

 

Vandaag werd ik gebeld door mijn leermeester Pim of ik mee wilde een zwerm vangen. Het was een zwerm die in de zelfde tuin was geland, van waar de kast stond. Erg rustige bijen (buckfast) en zonder bescherming kon Pim ze 'vangen', ik deed voor de zekerheid maar wel mijn pak aan. Doordat de bijen zich helemaal zuigen met honing voordat ze gaan zwermen, hebben ze een volle buik en kunnen ze niet steken. Echter het eten is voor 3-4 dagen, dus het is maar net wanneer je de zwerm vind na hun vertrek. Met de raampjes erbij konden we ze oppakken en in de tijdelijke kast doen. Ik spotte vrij snel de koninging ( :) )

 

meer foto's in de foto album


2015-05-21 Plekje bijenkast uitzoeken

Onze Omlet Beehaus vandaag een plekje gegeven in de tuin. Morgen gaan we onze bijen ophalen in Heemskerk bij Ad. Spannend!!

Het bijenparadijs in heemskerk
Het bijenparadijs in heemskerk

2015-05-22 Ons eerste bijen volk


Vandaag naar Ad de Witte om ons bijenvolkje op te halen. Via zijn zoon Michel met hem in contact gekomen en Ad bood ons aan om ons te helpen met een volkje. Geen idee wat we gaan krijgen. Tegenover camping geversduin de straat in en aan het einde vd straat kwamen we bij een volkstuinen gebied. Nou het leek meer op een tuinen park resort, wat een mooie plek en wat zagen de tuinen er mooi uit!!
Ad en zijn vrouw kwamen ons ophalen op de parkeerplaats, onze pakken aangedaan en naar hun bijentuin (op andere plek als hun eigen tuin).
Onderweg verteld Ad dat het een buckfast volkje is, erg rustig. Wij hadden al veel gelezen over de buckfast en Oya had al een paar volkjes van Pim geaaid en zelfs een zwerm buckfast gevangen. Wij waren dus heel blij!


Het imker paradijs van Ad en zijn vrouw zag er op en top verzorgd uit! Beide gek van de bijen, Ad timmert zijn eigen kasten en zijn vrouw zorgt dat alles mooi geschilderd wordt, incl. Nummers.
Alles netjes geplaatst in het zesramertje dat we van Pim mochten lenen (incl handteking van Giel B. 😄)
Daarna de tuin van Fam. De Witte bekeken, wat een mooi stekkie zeg, mega groot en lekkere privacy.  Ad en zijn vrouw zijn zelf vijf jaar geleden begonnen met bijen. Het hele park is blij met de komst van de bijen, sinds vijf jaar is de oogst nog nooit zo goed geweest!

kijk voor meer foto's bij het foto album; Ons eerst volkje

2015-05-22 Ons volkje plaatsen in de tuin

 

Direct bij aankomst thuis het volkje geplaatst. We wilde het niet op de grond zetten en op de kast gaat niet ivm de ronding. Iedereen adviseert de bijen eerst in de zesramer te laten wennen. Dus een tuinstoel gepakt en naast ons Beehaus gezet. Klepje open en kijken...

Ja hoor daar kwamen de eerste al naar buiten, een paar voorzichtig achteruit vliegen om te orrienteren. Het is al laat dus het blijft rustig. Erg benieuwd wat morgen gaat gebeuren.

2015-05-23 Eerste dag naar buiten

 

Vandaag is de eerste dag dat de bijen naar buiten gaan. Hoewel er in onze tuin nog niet veel bloeit, zijn er genoeg bloemen in de omgeving. Zullen ze gaan wennen in onze tuin? Toch spannend! ze vliegen geleidelijk uit.

 

 

's middag komen ze massaal weer binnen vliegen, bepakt en al! wat gaaf, met witte stuifmeel, pootjes vol. Wat een bijzonder gezicht!

 

bekijk de hele foto serie op de foto album pagina.


In gesprek met Jonathan
In gesprek met Jonathan

2015-05-23 Op bezoek bij Jonathan

 

Op bezoek bij Jonathan Karpathios van Vork & Mes, een top chef die erg één is met de natuur. Hij kookt met volledig biologische producten, heeft zijn eigen tuinen met groente en heeft ook op elke tuin bijenkasten om de groente en fruit te bevruchten. We hebben er heerlijk en eerlijk gegeten en leuk met hem zitten praten. Zijn boek is zeker een aanrader.


2015-05-24 Bijen 'verkasten' of toch niet?

 

Vandaag toch in twijfel wanneer we de bijen moeten verplaatsen van de zesramer naar hun eigen kast; de Beehaus. Iedereen zegt dat je ze eerst moet laten rusten en wennen aan de nieuwe plek voordat je ze in hun kast plaatst. Echter ze zijn niet in hun eigenkast gekomen maar in een tijdelijk zesramertje geplaatst voor transport. Volgens ons hadden we ze direct dezelfde avond in de nieuwe kast moeten plaatsen. Dan is alles tenminste nieuw, zowel de omgeving als de kast. De ramen zijn al redelijk vol met broed en de bijen moet snel kunnen uitbreiden.

Toch nog maar advies in winnen...


2015-05-25 Op zoek naar extra huisvesting.


We hebben in de UK een buckfast volkje besteld en die komen volgende maand. Ook heeft de 'vader' van onze huidige volkje volgende maand waarschijnlijk ook nog een volkje. Super maar in onze Beehaus passen maar 2 volken, dus moeten we uitbreiden. De flowhive van honeyflow komt pas in februari 2016. We vinden het leuk om verschillende kasten uit te proberen en ervaringen te delen. Iedereen blijft bij het bestaande dus wij niet :).

De roterende bijenkast leek ons geweldig, vooral hoe deze het zwermen en de varoa mijt tegen gaat. Maar wel infor kunnen vinden en video's en zelf een Nederlandse bouwtekening. Echter nergens te koop. Gelukkig net de adres gegevens van de Uitvinder Kónya Lajos gevonden en met hem gebeld. Ja hoor we kunnen bij hem kopen. "Kom maar ophalen" zei hij. Ja waarom niet, hoe gaaf is om de bedenker van deze techniek in levende lijve te ontmoeten. Dus snel reisplannen maken.


LAJOS KONYA
H-9153 Ôttevény Râkôczi E u. 28.
Hungaria
Tel.: 36-96/485-264
Mobile: 36-20/388-22-36
Tel/Fax:: 36-96/485-860
E-mail: revorving@freemail.hu

http://www.imkerei.com/articles/us/rotating_broodnest.htm


2015-05-26 Onze bijen plaatsen in beehaus


Vandaag hebben onze bijen van hun tijdelijke zesramer verhuisd naar de Omlet Beehaus, hun definitieve huisje.
Best zenuwachtig, we hadden dit nooit gedaan. Het Omlet handboek (zat bij de set) gaf hele goede uitleg. We hadden de avond gekozen, zodat de meeste vliegbijen terug zouden zijn. We zijn rond 18.30u begonnen maar de temperatuur ging al snel dalen. Dus we wilden niet te lang alle ramen bekijken. Alle ramen dezelfde volgorde als de 6-ramer geplaatst. Echter de 6 ramer was koude bouw (recht op opening) en de Beehaus warme bouw (dwars op opening). We hebben het raam met voer tegen einde gezet (scheidingswand) en vervolgens de ramen naar voren doorgezet in zelfde volgorde. Daarna 3 legen ramen. De beehaus werkt met engelse maat (14x12) en de 6 ramer was met simplex. Qua breedte geen probleem, alleen zijn de simplex korter. Dus de komende tijd opletten op wild bouw. Met de nieuwe ramen aan de voorzijde, zal de koningin daar direct cellen willen bevruchten (dicht bij opening), zodra de werkbijen de cellen hebben opgebouwd. We hebben een bakje met veel suikerwater toegevoegd wat de bijen helpt bij het bouwen van nieuwe cellen. Dit bakje kan je perfect kwijt in een van de 'supers' (honingkamers), de opening van het bakje, komt precies bij de opening van de tussendeksel. Binnen een minuut hadden de bijen het bakje gevonden het zat het vol met voedende bijen.

Nog een paar bijen rondom de oude plek (ongv 20-30), hopen dat deze ook hun plek zullen vinden.

Het zag er naar uit dat het goed verlopen is.

01-06-2015 Vandaag mijn eerste leerling gehad. Les 1: "Hoe moet je het NIET gaan doen"😂2015-06-07 Visit bee paradise of Oya's late Grandfather.

Today we went to the village were Oya grandmother lives. It is a beautiful countryside just half hour out of Sofia. Here she grows here own fruit, vegetables and nuts.
Oya's late grandfather use yo have bee's. So we visited his land and his old beehives.

Winterslaap

Het is alweer bijna zomer en zolang niets van ons gehoord. Maar we zijn in de winter wel met bijen bezig geweest.

In de hefrst de laatst inspectie, er voor de winter gegeven en we hadden de bijen al hun eigen honing laten houden voor de winter. Tevens varoa bestrijding geplaatst.

Nu zouden de bijen de gehele winter in principe naar buiten komen. Echter in december was het zo warm dat ze weer gingen vliegen en meteen alles schoon maken.

 

In het voorjaar met het eerst mooie weer (wat even op zich liet wachten) de eerste inspectie gedaan. Altijd spannend, we hadden al vernomen dat veel volkjes de winter niet overleefd hadden... 

Eerst de heemskerkertjes, dit volkje zag er super goed uit!! groot volk en erg actief. Daarna het Engelse volkje, dat zag er een stuk minder goed uit. Vele dode bijen en het volkje was erg klein geworden, echter zeker nog een aantal ramen vol met bijen en broed. Dus er is nog kans. Op zoek naar de koningin, die is cruciaal voor het volkje. We konden haar niet vinden... zou dat de reden zijn... snel informeren of iemand nog een koningin heeft. Helaas dat ging niet lukken. Twee weken verder, het volkje leeft nog steeds, tijdens inspectie blijkt het best goed te gaan met ze én nieuw broed, dus... Even beter zoeken, ja hoor de koningin was er nog, haar stipje was verdwenen en daarom keken we over haar heen.


FlowHive

2016-04-30 _ Begin maart ontvingen we de hive van flow hive. Echter het was alleen de kast en niet de automatische honingkamers. Na een telefoontje bleek dat de kasten vanuit US worden gestuurd en de honingramen vanuit Australie. Dus even geduld.

Nadat alles binnen was moesten we het in elkaar zetten. Geen ikea pakketjes, maar leek er op. het viel een beetje tegen dat alles zo slecht past, ook de afwerking was niet top en dat voor die prijs. Zoals je op het filmpje ziet, moest ik veel aanpassen met vijl en bijtel. De kast is een Langstroth kast, dus weer een nieuwe maat ramen... Tja dat is het "leuke" van verschillende kasten.Hoe gaan we hier nu een volkje in plaatsen...


Langstroth adaptor naar Spaarkast

2016-05-16  _ Het makkelijkste om een volkje in de nieuwe FlowHigh kast te krijgen is een deel om te zetten uit een spaarkast. De ramen van een langstroth zijn:

Raammaat,                     A in mm B in mm C in mm D in mm
Langstroth, ganz             448         232         428       203        
Broedkamer (Spaarkast) 360         218         340       198        

Zoals je ziet, valt de diepte (D) van een spaarkast raam binnen de maten van langstroth raam. Alleen is de bovenlat langer en heb je loze zijkanten, waar wild bouw kan groeien. Het zou super zijn als ik een adapter zou kunnen maken waar je zo een spaarkast raam in een langstroth raam kan hangen, dan kan je stap voor stap het volkje laten overgaan naar nieuwe ramen. Even knutselen... zie hier mijn prototype. Binnenkort het finale model maken en het in praktijk testen. Wordt vervolgd.


Wat je van ver haalt...

2016-05-14  -  Via internet waren we op de Bijenboer [https://www.facebook.com/debijenboer/] gekomen uit zwolle. Van Geert konden we 2 volken overnemen. Elke volk op 20 ramen... van een spaarkast natuurlijk. 

Dus wij twee nieuwe volken, 2 nieuwe kasten en weer een nieuwe kastsoort in onze collectie. Het was best een lange rit maar de volkjes zijn helemaal blij op hun nieuwe stek. Met een bloemen zee recht voor hun, vliegen ze als gekken. We zullen 22 mei de honingkamers gaan plaatsen.

 


Honingraat insmelten

Bij onze engelse ramen klem je de ramen vast en geef je ze een klein spijkertje. Dit is omdat het draad reeds in het honingraat zit. Met de spaarkast ramen die je in NL koopt is dit anders. Er zit reeds draad gespannen in de ramen en je brand/smelt het raat in het draad. Dus hop naar Sven van de Werkbij in Haarlem (http://www.dewerkbij.nl/Haarlem.php) en ramen en raat halen. Ook maar even gevraagd voor een transformator zodat we direct aan de slag konden. Er was ons nog door Sven gewaarschuwd dat er waarschijnlijk de eerste 2 fout gaan, het is altijd weer even wennen. Dus ik heb het Oya maar laten doen en... ja hoor geen een fout :)

Top wijfie is het toch ook.